top of page
Knipsel.JPG
facebook-logo-new.png
vespamotortocht.png

2 fantastische activiteiten in de kijker!

336381971_546283427637036_7138348942526253959_n.jpg

KriCKraCFrance

Hoi Hoi

Samen met 40 leerlingen en leerkrachten van het college van Veurne fiets ik van 17 tot en met 21 mei vijf dagen door de Le Nord in La France voor het goede doel. Elke dag bijna 100km. Altijd op landelijke wegen. 420-450 km op vijf dagen, KrisKras door La Douce France.

Fietsend door de IJzervlakte, kronkelend langs de ‘schreve’ met Frankrijk, pedalerend over de Kassel, trappend naar Hazebrouck, freewheelend richting Montreuil-sur-Mer, kromgebogen tegen de wind aan de kust van Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, kriskras in Duinkerke, Boulogne of rechttoe rechtaan in Les Moëres. We doorkruisen een vijftigtal kleine Franse dorpjes met Vlaamsche namen.

Samen wordt dat een dikke zestienduizend fietskilometers. En dat allemaal op steeds nieuwe verrassende straatjes, wegels, routes. Elke avond slaan we ergens ons mini-tentenkampje op voor een verdiende nachtrust. Op 21 mei arriveren we aan de eindmeet op onze school in Veurne waar we 420 km eerder op 17 mei vertrokken.

Waarom doe ik dit gekke avontuur? Omdat het kan. Om perspectief te geven. Om de streek zo dichtbij in Frankrijk te verkennen. Omdat je niet ver moet gaan om ontdekkingen te doen. Avontuur, cultuur en sportiviteit zorgen voor verbondenheid. Maar ik doe het ook voor twee projecten die onze school in de voorbije jaren heeft bezocht. Twee projecten die de school door en door kent.

Enerzijds steunen we TAPORI in Ecuador. Inge Debrouwere en haar team steunen en helpen in hun centrum kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Lessen, kine, steun, revalidatie: alles heel gestructureerd en onderbouwd. Kortom, een organisatie in een land dat het niet makkelijk heeft voor mensen die het alleen niet redden. Chapeau!! www.vogelvanpapier.be

Anderzijds steunen we ‘SCAD’ en de “vzw Zoutmijnkinderen” in Zuid-India. Voor velen in India is het leven best zwaar. In het Zuiden van het land is SCAD een begrip. De zwaksten van de samenleving krijgen steun, onderwijs, voedsel en betere landbouw,... Deze organisatie helpt jaarlijks duizenden mensen. www.zoutmijnkinderen.be

Zoals elke deelnemer ga ik op zoek naar sponsoring en support. Voor elke kilometer één euro: 420 in totaal… Word jij één van mijn supporters, mentaal én financieel? Laat het mij weten via een persoonlijk berichtje. Dan bezorg ik jou de gegevens waar je kan storten. En ja, het kan met een fiscaal attest vanaf 40 euro dus ook voor je belastingen is het dan nog interessant.

Denk er even over na en schiet in actie. 21 x 20 of 42 x 10. Samen maken we weer een beetje verschil in de wereld van anderen. Het zou echt tof zijn om een beetje verbondenheid te creëren. Verbondenheid tussen leerlingen en leerkrachten op school. Verbondenheid met mensen in het Zuiden in Ecuador en India.

Alvast van harte dank.

Een solidaire en verbonden groet

Save the date!

SOS Zoutmijnkinderen-India

bestaat 25 jaar:

dit vieren we op 24 september

Een uitnodiging volgt later.

save the date.webp

vzw SOS ZOUTMIJNKINDEREN India

steunt de projecten van SCAD NIRMAN 

Tamil Nadu is de meest zuidelijke deelstaat in India. Het leven is er hard door droogte, arme grond en een gebrek aan basisvoorzieningen. Ruim 35 miljoen mensen moeten er rondkomen met ongeveer €1,50 per dag.    

Sinds 1998 verleent onze VZW steun aan SCAD (Social Change And Development), een

niet-gouvernementele organisatie actief in Tamil Nadu.

SCAD wil mensen de opleiding en financiële hulp bieden die ze nodig hebben om de armoede te ontstijgen. Sinds 2008 sloot een Antwerpse (nu ook regio Brabant)  damesvereniging ‘SCAD Belgium’s Women to Women’ zich aan: zij steunen vooral projecten van SCAD-NIRMAN die de emancipatie van  vrouwen in de achtergestelde gebieden bevorderen.   

 

Langs diverse kanalen brengen we het werk van SCAD permanent onder de aandacht waardoor we kunnen rekenen op een grote groep trouwe sponsors. 

We schrijven in samenspraak met SCAD deelprojecten uit die gesubsidieerd worden door steden en gemeenten en in het bijzonder door de provincie West-Vlaanderen. 

 

Regelmatig houden we acties zoals de verkoop van marsepein, bloemen, kaarsen, aquarellen, solidariteitsmarkten, theatervoorstellingen, geleide wandelingen of -in coronatijden- webinars om wat geld te verzamelen. 

Een voorbeeld van onze realisaties: de kinderen van zoutmijnarbeiders, die in 1998 in mensonwaardige omstandigheden leefden en waar onze eerste steun naartoe ging, gaan vandaag allemaal naar één van de ruim 280 scholen.
 

Wij cofinancieren momenteel projecten van integrale dorpsontwikkeling met bijzondere aandacht voor het lot van kinderen en vrouwen. SCAD steunt nu meer dan 600 dorpen in de regio!

We investeren mee in 

  • renovatie van scholen 

  • inrichten van een Medical Center

  • mobiliteitshulpmiddelen en therapietoestellen voor mensen met een beperking 

  • verbetering van waterbekkens, beplanting van de oevers, aankoop van pootvisjes

  • startkapitaal voor vrouwengroepen  om te investeren in materiaal voor jobcreatie

  • opleidingen in gezondheidszorg en opvoeding voor vrouwengroepen 

  • voedselhulp voor zwangere vrouwen en jonge moeders

  • aanleg van moestuinen

  • ………..

 

In samenwerking met Groep Gidts wisselen we knowhow uit over mensen met een beperking via studiebezoeken en het organiseren van stages vanuit diverse disciplines. 

 

SCAD mikt op duurzame ontwikkeling: 60 dorpen staan nu zelf in voor het welzijn van hun inwoners, maar er staan nog heel wat dorpen in de wachtrij.  

 

Bij rampen zoals de tsunami en recent de Covid-19 pandemie mobiliseert SCAD noodhulp waarbij onze VZW ook extra middelen inzet. 

De klimaatopwarming, een permanente bedreiging voor water- en voedselvoorziening in deze regio, is nu een grote, zo niet de grootste uitdaging.  

Samen met SCAD NIRMAN dragen we bij aan de realisatie van 12 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, door de Verenigde Naties geformuleerd als ontwikkelingsagenda voor 2030. 

doelstelling.PNG

Tamil Nadu is de meest zuidelijke deelstaat in India. Ruim 35 miljoen mensen moeten er rondkomen met ongeveer

€1,50 per dag.   

tamil nadu

Wij onderschrijven de visie van SCAD (mooi vertolkt in het gedicht van Lao Tzu)

Go to the people,                                     
Love them,    

Live among them,
Start from what they know,
Build on what they have.
But of the best of leaders
When their task is accomplished,
The people will say “We have done it ourselves”.

Ga naar de mensen,

Hou van hen,

Leef tussen hen,

Start met wat ze weten,

Bouw op wat ze hebben.

Weet dat je een goede leider bent

wanneer de mensen, als het werk erop zit, zeggen

‘We hebben het zelf gedaan’.

scad
bottom of page